Scriptie schrijven is ook een leerproces voor later

Het scriptieproces is vooral een leerproces. Zowel in schrijven als accepteren dat iemand anders jou beoordeelt en je daar verder geen invloed meer op hebt.

De onderzoekvaardigheden en schrijfvaardigheid die je opdoet komt later altijd van pas als je een pleitnota schrijft als je advocaat wordt, een beleidsnotitie moet schrijven wanneer je een beleidsjurist wordt, of als je contracten opstelt als je bedrijfsjurist wordt. Als jurist ben je vaak een schrijver en je scriptie is je eerst echte oefening met een groot stuk dat goed doorwrocht moet zijn. Dat je een vak kan halen is leuk, maar dat je verbanden kan leggen en het helder op kan schrijven is goud waard. Dan ga je van kennis naar kunde.

Voor sommige studenten is de ervaring met hun begeleider van de opleiding een feest en voor anderen een nachtmerrie. Beide geven je een inzicht in de toekomst. Later kan je leidinggevende immers ook een feest of een nachtmerrie zijn. Je hebt dan ook niet altijd een keuze. Je kan weggaan maar dan moet er wel een andere baan zijn.

Het zijn allemaal ervaringen die je sterker maken. En als je wat overkomt, verander het. Je bent geen boom. Kom gewoon in beweging.

Deel dit bericht