Onderwerp scriptie bepalen

Hoe bepaal je het onderwerp van je scriptie?

Zodra beide voorwaarden zijn vervuld, kun je aan de slag.

onderwerp scriptie schrijven deelvragen vraagstelling hoofdstukken rechten structuur begeleiding hulp repetitor inleiding conclusie titel voorwoord indeling

Eisen vanuit je opleiding

Bij het zoeken naar een onderwerp is een aantal onderdelen van belang. De eisen vanuit je opleiding geven het eerste kader.

Je opleiding stelt regels over het aantal pagina’s, opmaak, deadline, etc. De opleiding stelt ook eisen aan het domein waarbinnen de scriptie zich moet afspelen. Binnen rechten is dat vaak heel breed, maar waarschijnlijk heb jij in de laatste fase van je studie al wel een keuze gemaakt voor een bepaalde master of minor.

Wetenschappelijk (WO) of praktijkgericht (HBO)

Bij een scriptie speelt vanuit de opleiding ook vaak de vraag of de scriptie wetenschappelijk moet zijn of juist gericht op de praktijk. Dit is mede van belang voor de relevantie je die scriptie moet hebben. Moet het een wetenschappelijke relevantie hebben of een meer praktische relevantie in de beroepspraktijk.

In de regel zijn universiteiten meer gericht op de wetenschappelijk relevantie en HBO instellingen meer op de praktische relevantie (al dan niet voor je opdrachtgever of organisatie waar je afstudeert). In de praktijk hebben ze natuurlijk wel raakvlakken met elkaar. De wetenschap kan niet zonder de praktijk en de praktijk niet zonder de wetenschap. Vaak is het ook betrekkelijk eenvoudig om van een onderwerp iets uit de praktijk te maken omdat de meeste problemen zich in de praktijk voor doen.

Je aanleiding: stappenplan voor het bepalen van een onderwerp

Zoek een onderwerp dat past binnen de eisen van je opleiding.

Hoe leuk je een onderwerp ook vindt, als jij er geen verband mee kan leggen met je opleiding dan doe je er verstandig aan een ander onderwerp te bedenken.

Zoek iets dat bij jou past.

Hoe interessant een onderwerp ook lijkt, als het niet bij je past doe het dan niet. Soms kan je aansluiten bij wat je raakt. Je hobby of bij je persoonlijke omstandigheden. Dat kan gaan over erfrecht als er iemand recent is overleden, tot schuldsanering omdat je zelf in de schulden zit of over strafrecht omdat jezelf illegaal een film hebt gedownload en bent aangesproken.

Wees creatief in het leggen van verbanden.

Neem iets dat je leuk vindt en denk er dan recht bij. Stel je vindt LEGO leuk. Dan kan je LEGO verbindingen aan intellectueel eigendomsrecht. Bescherming na afloop van octrooibescherming. Je kan verbanden leggen met de tijd dat het minder goed ging. Welke bedrijfsstructuren hebben zij toen opgezet (ondernemingsrecht), van welke financiële constructies hebben zij toen gebruik gemaakt (financieel recht). Als je meer financieel onderlegd bent kun je ook kijken waarom LEGO de concurrentiestrijd gewonnen lijkt te hebben nadat zij de juridische strijd om hun intellectuele eigendomsrechten en positie hadden verloren na 2012. Deze manier van denken kan je toepassen op alles wat jij leuk vindt. Van paarden tot zeilen.

Bedenk je bij alles dat het minimaal twee maanden van je leven kost.

Dus kan je beter voor een onderwerp kiezen dat je aanspreekt.

Als je een onderwerp gevonden hebt, doe dan een snelle controle:

(1) of er voldoende literatuur beschikbaar is. Wanneer er niks over geschreven is dan heb je vaak langer nodig of het onderwerp is te complex. Zoek niet alleen via google maar ook in juridische databanken.
(2) of het wetenschappelijk of praktisch relevant en waarom.
(3) of er een goede vraagstelling van te maken is. Formuleer kort een voorlopige vraagstelling.

6. Bespreek het onderwerp en je voorlopige vraagstelling met je begeleider.

Als je deze stappen hebt doorlopen dan ben je klaar met je aanleiding. Vaak kan je er al een eerste stuk over schrijven en dan heb je gelijk de eerste paragraaf van je eerste hoofdstuk.

Deel dit bericht