,

Undercover in Nederland met Mr Big – Symposium

’’Ik ben het niet, u heeft de verkeerde.’’

Dit waren de woorden van Wim S. direct nadat hij door de rechtbank Zeeland West-Brabant tot 18 jaar celstraf was veroordeeld omdat hij zijn vriendin zou hebben vermoord. De veroordeling is voornamelijk gestoeld op een bekentenis die het resultaat is van de inzet van de Mr. Big methode, een undercovermethode afkomstig uit Canada. De methode heeft als doel een subject te laten participeren in een door de politie opgezette fictieve (criminele) organisatie, om uiteindelijk het subject te bewegen om een bekennende verklaring af te leggen. Het Gerechtshof Den Bosch heeft de veroordeling van Wim S. in stand gelaten en daarmee de inzet van de methode goedgekeurd.

In de wandelgangen wordt gesproken over het feit dat het Openbaar Ministerie deze undercovermethode nu veel frequenter zal gaan inzetten. De Mr. Big methode is niet onomstreden en de vraag dringt zich dan ook op of de methode op een verantwoorde manier ingezet kan worden.

Tijdens dit symposium heeft u onder andere de unieke gelegenheid gehad om prof. dr. Moore uit Canada te horen spreken. Hij is hoogleraar psychologie en expert op het gebied van Mr. Big bekentenissen. Regelmatig treedt hij op als getuige-deskundige in strafzaken over heel de wereld.

Er zal echter ook ruimschoots aandacht besteed worden aan de juridische aspecten van de methode. Artikel 126j Sv en relevante Nederlandse en Europese rechtspraak hebben tijdens dit symposium de revue gepasseerd.

Met sprekers vanuit de academie, rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie is het een meer dan geslaagde en belangwekkende dag geweest.

 

[vc_text_separator title=”Kernonderwerpen” title_align=”separator_align_left”]

  • Nederlandse en Canadese casuïstiek omtrent de inzet van de Mr. Big methode;
  • Juridische grondslag WOD-operaties, in het bijzonder ten aanzien van inzet van de Mr. Big methode;
  • Rechtspsychologische aspecten Mr. Big methode.

 

[vc_text_separator title=”Doelgroep” title_align=”separator_align_left”]

  • Advocaten (5 NOVA PO-punten)
  • Officieren van justitie, leden rechterlijke macht
  • Forensisch psychologen

 

[vc_text_separator title=”Niveau” title_align=”separator_align_left”]

Actualiteitencursus / verdiepingscursus

 

[vc_text_separator title=”NOvA 5 PO-punten” title_align=”separator_align_left”]

Deelnemende advocaten verdienen 5 PO-punten. LLM Legal is geaccrediteerd bij de Nederlandse Orde van Advocaten en bevoegd om deze 5 PO-punten toe te kennen.

Als u hier vragen over heeft, kunt u onderaan het contactformulier invullen of ons telefonisch of per e-mail benaderen.

 

[vc_text_separator title=”Meer informatie” title_align=”separator_align_left”]

Het symposium vond plaats op 3 oktober jl. Heeft u vragen naar aanleiding van het symposium en/of over de toekenning van de PO-punten? Bel ons op 020 – 800 6135, stuur een e-mail naar info@llmlegal.nl, of vul het onderstaande formulier in. Wij nemen dan contact met u op.

 

[contact-form-7 id=”3339″]