Uitstelgedrag door tentamenstress (Beroepsopleiding Advocaten)

“Het werk van een taak dijt uit naar de tijd die beschikbaar is om de taak te realiseren” (Cyril Northcote Parkinson, in: Parkinson’s Law: The Pursuit of Progress, 1958)

 

Anders gezegd: je werkt duurt net zo lang als de tijd die daarvoor beschikbaar is.

Stel dat iemand jou vraagt om een bepaalde taak uit te voeren. Je patroon vraagt je bijvoorbeeld om een processtuk voor te bereiden. Als je daarvoor een week de tijd krijgt, is de kans bijzonder groot dat jouw patroon het inderdaad over een week terugkrijgt. Stel echter, dat jouw patroon je precies dezelfde taak geeft, maar slechts 24 uur de tijd om het af te ronden. De kans is dan groot dat hij het processtuk inderdaad binnen 24 uur terugkrijgt. En de kans is niet denkbeeldig dat het processtuk dezelfde kwaliteit heeft als wanneer je er een week aan had gezeten. Sterker nog: het is in theorie zelfs mogelijk dat de kwaliteit beter zal zijn.

Dit is de essentie van de Wet van Parkinson. En het is heel goed mogelijk om deze wet in je voordeel te gebruiken, vooropgesteld dat je een aantal grote valkuilen vermijdt.

De valkuil van uitstelgedrag en laat beginnen

De allergrootste valkuil is: laat beginnen. Als je de Beroepsopleiding Advocaten volgt, en je moet 22 juni 2019 tentamen doen in de major burgerlijk recht, is de verleiding groot om pas laat te beginnen met leren. Opmerkelijk genoeg leert onze ervaring dat zeker wanneer het om een derde kans gaat, de neiging des te groter is om het naar achteren te schuiven.

Dit fenomeen is helaas bekend bij gebeurtenissen die stressvol zijn. Eigenlijk wil je het niet weten en stop je het voor jezelf weg. Het probleem is intussen natuurlijk niet verdwenen, het is alleen niet meer zichtbaar als je er niet steeds mee bezig bent. Intussen blijft de stress zich wel opbouwen. Sterker nog: de stress wordt alleen maar groter, omdat je diep van binnen heel goed beseft dat je het onvermijdelijke aan het uitstellen bent, en met iedere dag dat je het uitstelt, wordt de berg werk die op je ligt te wachten alleen maar groter en groter.

Juist omdat je het probleem niet onder ogen ziet en van je afschuift, wordt het iedere dag juist moeilijker om er alsnog mee te beginnen. De drempel om te beginnen wordt steeds hoger. Het probleem kan daarmee in je gedachten bijna mythische proporties gaan aannemen. In werkelijkheid maak je het probleem weliswaar erger, maar je brein kan ermee aan de haal gaan zodat je het niet meer in de juiste proporties ziet. Het probleem neemt op die manier nog verder toe, op dezelfde manier waarop een rollende sneeuwbal in een lawine verandert.

Hoe doorbreek je deze negatieve spiraal?

Er is maar één reële mogelijkheid: en dat is alsnog beginnen. Zo snel mogelijk. Gelukkig is er een lichtpuntje: de Wet van Parkinson. Als je veel te laat alsnog begint met leren, kun je de Wet van Parkinson in je voordeel aanwenden. Die wetenschap kan je helpen om over de drempel heen te stappen en alsnog te beginnen.

Stel, opnieuw: je volgt de Beroepsopleiding Advocaten en je moet opgaan voor het tentamen major burgerlijk recht op 22 juni 2019. Laten we ervan uitgaan dat het om een derde kans gaat en dat je veel tentamenstress ervaart. Stel dat je één maand van tevoren de knoop doorhakt en pas begint.

Goede afspraken met je patroon maken

Strikt genomen is één maand van tevoren beginnen, of het nu om je eerste, tweede of derde kans gaat, nogal aan de krappe kant. Dat vraagt dan om het volgende:

  • Een goed gesprek met je patroon waarin je hem/haar duidelijk maakt dat de Beroepsopleiding Advocaten sinds een paar jaar aanmerkelijk pittiger is geworden,
  • waarin je je patroon uitlegt dat je hiervan stress ervaart,
  • en waarin je vooral uitlegt dat het ook in het belang van jouw patroon is dat je dit vak haalt: niet alleen vanwege de menselijke factor, maar ook omdat jouw patroon zijn investering veilig moet stellen. Zeker als jouw kantoor je beroepsopleiding financiert, is het (nog los van de menselijke component) eeuwig zonde van de investering.
  • Door jou een baan als advocaat-stagiair te geven, heeft jouw kantoor je een blijk van vertrouwen gegeven. Jij wilt dit vertrouwen niet beschamen, maar je hebt op jouw beurt ook de steun van jouw kantoor nodig om het vertrouwen dat jouw kantoor in je heeft gesteld, waar te kunnen maken.

Dit is geen vreemd gesprek. Integendeel, het is in ieder opzicht volkomen logisch en constructief. Je bent dit samen met jouw patroon/kantoor aangegaan, en je hebt elkaar hierbij nodig. Niemand zal het jou redelijkewijs kwalijk kunnen nemen als je in dit gesprek vraagt om het volgende:

  • Veel tijd waarin je ongestoord voor je tentamen major burgerlijk recht kunt leren,
  • waarin je niet om de haverklap wordt geïnterrumpeerd en je je tenminste één of meer uur per dag in alle rust kunt focussen,
  • en waarin je niet op het laatste moment ineens aan een groot dossier moet gaan werken.

Jouw kantoor weet dan dat de investering in jou veilig is gesteld, en jij weet dat je in alle rust kunt leren. Een win/win-situatie. Onthoud steeds dat niet jouw dagelijkse praktijk het belangrijkst is, maar je beroepsopleiding. Verloren raken in je dagelijkse werk waardoor de beroepsopleiding op de achtergrond raakt, komt neer op korte termijn-denken. Denk op de lange termijn, kies voor jezelf en denk aan je carrière. Alle betrokkenen winnen daarbij.

Hoe kan de Wet van Parkinson je hierbij helpen?

Als je eigenlijk al aan de late kant bent begonnen (laten we zeggen dat je pas een maand van tevoren over de drempel bent gestapt), maar je hebt goede afspraken met je patroon kunnen maken, kun je de Wet van Parkinson in je voordeel aanwenden.

Herinner je je nog het inleveren van opdrachten tijdens je master toen je rechten studeerde? Begon je hiermee altijd ruim op tijd? Inderdaad, wij ook niet. Stel dat je een week de tijd had om een stuk te schrijven over de goederenrechtelijke aspecten van het eigendomsvoorbehoud. Als je hier meteen mee begon, deed je er inderdaad een week over, en leverde je waarschijnlijk een vrij goed doorwrocht stuk in. Als je één dag van tevoren begon, trok je een middag, een avond, en een deel van de nacht door met veel zwarte koffie en Red Bull. Herinner je je hoe gefocust je was? De kans is reëel dat het eindresultaat er net zo goed uitzag als wanneer je er een volle week de tijd voor had genomen. In theorie is het mogelijk dat het eindresultaat zelfs beter was (hoewel dat niet bij iedereen zo werkt).

Bij de Beroepsopleiding Advocaten werkt het niet precies hetzelfde. Zeker voor de major burgerlijk recht moet je veel weten, en vooral heel erg veel oefenen. Met name dat laatste. Als je jezelf maar een paar dagen de tijd geeft, is dat wel heel erg weinig en verlaag je je slagingskans. Op tijd beginnen is dus in ieder opzicht beter. Onderschat dit niet. Deze blog is geplaatst op 8 mei. Dat is wel ongeveer het moment dat je zou moeten gaan beginnen, als je niet al bezig was.

Maar mocht je toch in tijdnood komen en je hebt nog maar een maand, is het niet noodzakelijkerwijs einde oefening. De Wet van Parkinson leert dat je in theorie alsnog kunt slagen met een vergelijkbaar eindresultaat, als je maar meteen over de drempel stapt. Deze wetenschap kan je net het extra beetje zelfvertrouwen geven dat daarvoor nodig is. Zorg dan wel dat je zaakjes op orde zijn en dat je daadwerkelijk de kans krijgt om in alle rust te kunnen leren en (vooral) oefenen.

Wil je op safe spelen, schakel ons dan in. Wij kunnen je helpen om over de drempel heen te stappen. Als je een aantal keer met ons traint, weet je zeker dat het je aan oefening niet zal ontbreken. Ons uitgangspunt is steeds dat de toetstermen weliswaar belangrijk zijn, maar de échte toetstermen zijn de tentamens zélf. Wij leren je waar je op moet letten, en wat de beste manieren zijn om de open en gesloten vragen te beantwoorden. Daar komt veel juridische kennis bij kijken, maar ook de nodige psychologie: begrijpen wat de vraagsteller écht wil horen is het halve werk, zo is onze ervaring.

Bel ons op 020-8006135 of stuur een mail naar info@llmlegal.nl. Wij nemen dan contact met je op en wisselen graag met je van gedachten hoe nu verder.

Steun het werk van Stichting LLM Legal met een donatie

Kies hieronder een bedrag en steun ons werk. Het betreft een eenmalige donatie. Je kunt het bedrag zelf naar eigen keuze aanpassen.

Nieuwste blogs

Populairste blogs

Deel dit bericht