Deugdethiek van Aristoteles (Leiden Law Blog)

Tom Knijp, founding partner bij LLM Legal, heeft een nieuwe Leiden Law Blog gepubliceerd (klik hier). Het komt er kortweg op neer dat veel moderne literatuur op het gebied van management en self-improvement refereert aan bepaalde karaktereigenschappen die je je door gewenning en gewoontevorming eigen zou moeten maken (denk aan de Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap van Stephen Covey).

Tom betoogt dat dit eigenlijk moderne variaties zijn op het aloude thema van de Aristotelische deugdethiek. Alleen kom je er tegenwoordig bijna niet meer mee weg om rechtstreeks naar Aristoteles te verwijzen. De standaardreactie is dan al snel: “leuk, maar wat heb je er aan in de praktijk?” Deze standaardreactie is volgens Tom verklaarbaar vanuit onze recente geschiedenis, en gaat terug op het denken van de Romantiek (pakweg eind 19de eeuw) en het eerdere Verlichtingsdenken.

Dat neemt niet weg dat de waarde van de deugdethiek volkomen tijdloos en eeuwig is, simpelweg omdat het een perfecte beschrijving vormt van hoe de mens écht in elkaar zit. Aldus Tom in zijn blog. Dat betekent dat de praktische waarde enorm groot is, alleen is het tegenwoordig marketingtechnisch niet heel handig om het te verkopen met de boodschap “dit heeft Aristoteles 2300 jaar geleden bedacht”. Daarom kun je er beter een label op plakken zoals “effectief leiderschap”, “efficiënter met je tijd omgaan”, of zelfs “zingeving en geluk”.

http://leidenlawblog.nl/articles/why-moral-character-is-still-present-but-mentioned-only-implicitly

Steun het werk van Stichting LLM Legal met een donatie

Kies hieronder een bedrag en steun ons werk. Het betreft een eenmalige donatie. Je kunt het bedrag zelf naar eigen keuze aanpassen.

Nieuwste blogs

Populairste blogs

Deel dit bericht